Qui Vita

Aardbeving of niet, Freds aardbevingsbestendige badkamer blijft staan

‘In de provincie Groningen komen met enige regelmaat aardbevingen voor. Zo ook nog in september dit jaar. Aardbevingen hebben niet alleen impact op de aarde, maar ook op onze huizen. Hierom heeft Fred (eigenaar van Qui Vita) een badkamer mogen stucen die aardbevingproof is. In dit interview vertelt Fred hoe hij deze klus heeft aangepakt, lees je wat zijn klanten ervan vonden en krijg je een uniek kijkje in de aardbevingsbestendige badkamer ala Qui Vita.’ 

First things first: wie is Fred en wat doet Qui Vita?
Mijn naam is Fred Kievit. Ik ben inmiddels 30 jaar getrouwd, heb ik een dochter en ben ik trotse opa van twee kleinkinderen. Tot op de dag van vandaag werk ik als stukadoor. Door mijn 40 jaar werkervaring in dit vakgebied heb ik kennis van stucwerk in de breedste zin van het woord.

Ik ben blijven werken in dit vakgebied omdat ik werd geïnspireerd door een oude, Marokkaanse stucvorm: tadelakt. Heel vroeger lieten rijke mensen hun badkamer hiermee stucen. Deze stuctechniek is vrij ingewikkeld en daarom ben ik opzoek gegaan naar een andere vorm die hier dichtbij in de buurt komt. Dat is beton ciré. Door badkamers met beton ciré te stucen, stap ik af van de standaard-tegelbadkamer en geef ik badkamers een nieuwe, moderne uitstraling.

Qui Vita
Qui Vita is ontstaan vanuit mijn passie voor het vakgebied. Met behulp van De Drentse Ondernemersgroep heb ik mijn bedrijfsnaam bedacht. Met Qui Vita lever ik exclusief en venetiaans stucwerk en daar hoort een exclusieve bedrijfsnaam bij. Zodoende heb ik de naam ‘Kieviet afbouw’ – waaronder ik sinds 2004 werkte – omgegooid naar ‘Qui Vita’. Venetiaans stucwerk is exclusief omdat het zorgt voor een beter leefklimaat; het neemt bijvoorbeeld vocht op en vermindert echo. Ideaal voor mensen met astma.

Een badkamer aardbevingbestendig maken. Hoe gaat dat?
In de nieuwbouwwijk Meerstad, Groningen heb ik voor een jong stel (Teeu en Marlies) een aardbevingsbestendige badkamer gemaakt. Zij zijn als particulier via mijn website bij mij terecht gekomen. Ze waren erg duidelijk in hun wensen: een voegloze badkamer met beton ciré. Een perfecte klus voor Qui Vita. Het stucen van een badkamer heeft sowieso veel voordelen en is een slimme keuze. Zo voorkom je dat huissmeer in de voegen trekt en schimmel in de kitranden. Daarbij is beton ciré duurzaam omdat je dit niet hoeft schoon te maken met agressieve schoonmaakmiddelen, wat lijdt tot minder fosfaatuitstoot. Én beton ciré is recyclebaar.

En wat maakt deze badkamer aardbevingsbestendig?
Omdat ik opmerkte dat Teeu en Marlies in een aardbevingsgevoelig gebied wonen, heb ik de badkamer direct aardbevingsbestendig gemaakt. De rest van het huis was door het aannemersbedrijf ook aardbeving bestendig gemaakt, dus deze badkamer sloot er goed bij aan.
Vanaf het moment dat ik de badkamer zag, wist ik wat ik ervoor moest doen om het aardbevingproof te maken. Dat zit allemaal onder mijn schedel, haha. Allereerst is de badkamer met een cementgebonden product gestuukt, zowel de vloer als de wanden. Nadat het droog en hard is – dit gaat binnen 24 uur –, gaat er beton ciré overheen. Hetgeen dat de badkamer aardbevingproof maakt, zit onder ooghoogte.

Het zit ‘m hier in
Aan de onderkant van de wand komt 5 millimeter boven de cementdekvloer een stucstop van roestvrijstaal. Dit is een soort voeg die afgekit wordt. Dit zorgt ervoor dat de stucstop flexibel blijft en dat de muur ten opzichte van de vloer niet scheurt bij trillingen. Over de cementdekvloer komt nog een beton ciré vloer van 2 millimeter. De 3 millimeter die overblijft, kitten wij af in een gewenste kleur.

Bij het onderhoud van een badkamer met beton ciré – eigenlijk geldt dit voor elke soort badkamer – is het belangrijk om niét met agressieve schoonmaakmiddelen te gaan poetsen. Dit gaat ten koste van de coating en eventuele kitranden en voegen.

De inspraak van de klant
Voordat ik begin aan het stucwerk, laat ik de klant nog de keuze maken in de manier van afwerking. Ik kan verschillende patronen aanbrengen in het stucwerk en daarnaast mag de klant kiezen in welke kleur wordt gestuct. Hieronder zie je foto’s van de aardbevingproof-badkamer. Deze klant heeft gekozen voor de kleur zwart.

Omdat wij al meer dan 10 jaar ervaring hebben met deze producten weten wij wat mag en wat moet om tot het mooiste eindresultaat te komen. Afhankelijk van de oorspronkelijke staat van de badkamer en bijkomende wensen wordt de prijs bepaald. Vaak zit dit tussen de €80,- en €150,- per m2. Het bepalen van de structuur en de kleur zit bij de prijs inbegrepen.
Voor Qui Vita was dit vooral een leuke en mooie klus en wij zijn trots op dit eindresultaat.

Heb je vragen over dit project? Wil jij ook een badkamer met beton ciré of woon jij toevallig ook in een aardbevingsgevoelig gebied? Neem dan via info@quivita.nl of 06 462 250 56 contact op met Qui Vita.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.